Saturday 28 April 2012


Salam,
Masa majlis cukur jambul sara hari tu saya gak sempat menyediakan puding laici ni sebagai gift kepada tetamu. Versi asalnya memang takde warna. Tapi saya letak sedikit pewarna pink… sebab thema majlis kaler pink. Sedap sgt puding ni rasa ala2 dadih…. saya buat versi lembut, bila makan kena ceduk dgn sudu….
Puding Laici ( sumber : Chef  hanieliza )
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dalam tin… [mesin sikit]]
1 tin laici [untuk hiasan] – sy skip – ganti sedikit pewarna pink
Cara penyediaan
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
Puding laici ni agak lembut sedikit…so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya…..kalau untuk buat hantaran ..kurangkan air dalam memasaknya dan hiaskan dengan buah laici saja.

No comments:

Post a Comment