BAHAN2NYA:
1½ cawan labu lecek (rebus dan lecek)
1½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1½ cawan susu cair ideal/santan pekat
4 biji telor
secubit garam
1 sudu teh vanilla
sedikit minyak sapi atau majerin
CARA:
Panaskan oven suhu 100, api atas sahaja. Pukul telor dan gula hingga kembang. Masukkan susu/santan dan kacau sampai rata. masukkan tepung. kacau hingga sebati dan masukkan labu lecek serta garam dan vanilla.
Kacau sampai sebati. Panaskan oven. Kjee guna acuan tembaga jadi masaknya cepat sikit daripada acuan biasa. letakkan acuan atas dapur, bubuh kira2 1 sudu besar minyak sapi. tunggu sampai panas kemudian tuangkan bacuhan hingga tiga suku paras acuan. Masak atas api perlahan sehingga timbul kerak di keliling acuan. Kemudian masukkan dalam oven dan bakarlah guna api atas sahaja. sebelum masuk oven kalau nak tabur sedikit bijan pun boleh tapi kjee tadi tak de stok. Bila sudah cukup garing dan masak (cara cucuk dengan lidi di tengah2 kuih), keluarkan dari oven dan keluarkan terus dari acuan. Ulang sampai habis semua bancuhan. Bancuhan ini jadi 3 biji kuih. Terima kasih kepada penyumbang resipi.
(Kali kedua Kjee buat, kjee masukkan telor, tepung, gula perang, susu, vanilla dan labu yang telah direbus dan potong dadu ke dalam blender dan Trrrrrrr sampai halus)
No comments:
Post a Comment