Bahan-bahan ( 3-4 orang )
2 biji bawang besar
7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara-cara
Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biase dipanggil bawang jepun..
Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi.
No comments:
Post a Comment