Ayam BBQ Kicap Gula Melaka
Salam…
Ayam BBq ni saya buat masa birthday my son hari tu… baru hari ni sempat nak entri!!! resepi ayam ni saya ambil kat Myresepi… tapi saya dah derhaka sikit. Saya tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan dan serbuk jintan kasar… Saya tak berapa sempat makan sangat ayam ni ari tu sebab sibuk…. tapi kata my son sedap!!!… cukup rasa masin, manis dan masam!!!
Resepi Ayam BBQ Kicap Gula Melaka ( sumber : Myresepi )
Bahan-bahan ( 20 keping )
20 keping kepak ayam (sy guna 1 ekor ayam… dipotong2)
2 ulas bawang putih (dikupas dan dihancurkan)
1 sb serbuk cili
1 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
1 sb gula melaka (dicairkan dengan 2 sb air dalam microvawe) ~ boleh gak ganti ngan madu
2 biji limau nipis (diperah jusnya)
2 sudu teh garam ( / secukup rasa)
2 ulas bawang putih (dikupas dan dihancurkan)
1 sb serbuk cili
1 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
1 sb gula melaka (dicairkan dengan 2 sb air dalam microvawe) ~ boleh gak ganti ngan madu
2 biji limau nipis (diperah jusnya)
2 sudu teh garam ( / secukup rasa)
Cara-cara
1. Campurkan jus limau nipis dgn bawang putih, serbuk cili, kicap dan gula merah yang telah dicairkan di dalam satu mangkuk.
2. Masukkan kepak ayam dan gaul rata.Tutup dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam, dengan membalik-balikkan kepak ayam setiap 30 min.
3. Cucuk kepak ayam dengan pencucuk besi (optional).Taburkan garam dengan rata dan renjiskan tepung beras dengan perlahan-lahan.
2. Masukkan kepak ayam dan gaul rata.Tutup dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam, dengan membalik-balikkan kepak ayam setiap 30 min.
3. Cucuk kepak ayam dengan pencucuk besi (optional).Taburkan garam dengan rata dan renjiskan tepung beras dengan perlahan-lahan.
*** Utk BBQ di luar rumah, panggang kepak ayam di atas bara api yang sederhana panas selama 20~25 min.Balik2 kan setiap 5 min sehingga daging menjadi legap.teruskan menyapu minyak untuk melengkapkan masakan.
*** Utk memanggan di dalam rumah, Panaskan dapur pemanggang dahulu.Aturkan ayam di atas redai dawai di atas dulang ketuhar.Panggang selama 15~20 min.Balikkan sekali dan masak sehingga daging menjadi legap.
NOTE :- Anda tidak perlu menyalut kepak ayam dengan tepung tetapi ini boleh mencegahnya drpd melekat pada pinggan.
*** Utk memanggan di dalam rumah, Panaskan dapur pemanggang dahulu.Aturkan ayam di atas redai dawai di atas dulang ketuhar.Panggang selama 15~20 min.Balikkan sekali dan masak sehingga daging menjadi legap.
NOTE :- Anda tidak perlu menyalut kepak ayam dengan tepung tetapi ini boleh mencegahnya drpd melekat pada pinggan.
No comments:
Post a Comment