MEE BANDUNG
Stok Daging:
1.5 kg daging tetel (brisket on the bone)
sup bonjot
halia di ketuk
garam dan lada putih secukup rasa
Perencah Asas:
300 gm udang kering (dikisar)
100 gm cili kering (direndam dan dikisar)
8 biji bawang merah ( dikisar)
2 bili bawang putih (dikisar)
lengkuas (dikisar halus)
buah keras (dikisar halus)
halia (dikisar halus)
gula merah
minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa
Mee Bandung:
400 gm mee kuning
2 biji bawang putih dipecah dan diciincang halus
150 gm udang basah (dibuang kulit, kepala dan benang najisnya)
200 gm sotong basah (disiang dan di hiris nipis)
150 gm kerang (direbus dan dibuang kulit)
daging rebusan (dihiris nipis-nipis)
150 gm sawi hijau (dipotong)
4 keping tauhu (digoreng kemudian dibelah tiga dan di hiris nipis-nipis)
2 biji telur
Bahan hiasan
Daun sadri dimayang halus
Daun bawang dimayang halus
Bawang goreng
1 biji cili hijau dihiris nipis-nipis
1 biji cili merah dihiris nipis-nipis
Untuk hidangan 2 orang
Sediakan stok daging. Masukkan daging dalam periuk yang dalam. Penuhkan dengan air dan masukkan semua bahan rebusan yang lain. Rebus dengan api perlahan hingga mendidih. Bila dah mendidih, kecilkan api dan renih sehingga daging tertanggal dari tulangnya. Sejukkan. Perisi daging dari tulang, asingkan. Bila dah sejuk hiris nipis untuk digunakan dalam hidangan mee.
Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia yang telah dikisar. Kacau sehingga layu. Masukkan cili, udang kering, lengkuas, buah keras. Masukkan garam dan gula merah. Gaulkan sehingga sebati. Renihkan sehingga naik minyak. Kacau selalu agar tak melekat. Bila dah pekat, padamkan api dan sejukkan.
Panaskan minyak masa dalam kuali yang lain. Masukkan bawang putih, perencah asas (satu senduk untuk setiap kepala) dan stok daging (dua senduk untuk setiap kepala). Renihkan. Masukkan udang, daging, kerang dan sotong. Sekarang masukkan tauhu dan sawi. Pecahkan telur dengan perlahan agar telur kuning tidak pecah.
Sementara itu, celur mee kuning dalam air mendidih selama 3 minit. Saringkan dan susun dalam pinggan hidangan. Curahkan kuah mee ke atasnya dan hiaskan dengan bawang goreng, lada hiris, daun bawang dan daun sadri.
No comments:
Post a Comment