Saturday 28 April 2012

KUIH SERI MUKA


Lapisan Bawah: 
2 cawan pulut 
2 1/2 cawan santan cair (1/2 pkt santan debu dikacau menjadi 2 1/2 cawan) + sikit garam 

Cara 
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 
2. Kukuskan sehingga masak. 
3. Lapikkan pelastik /sapu minyak dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic. 
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik. 
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas. 

Lapisan Atas: 
2 cawan santan pekat (1 tin coconut milk) 
1/2 cawan gula 
3 s/b tepung gandum 
3 s/b tepung kastad perasa pandan 
1 biji telur 
1 s/t garam 
* (resepi asal guna jus pandan tukar guna kastad yg dah ada perasa pandan dan warna hijau) 

Cara 
1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan. 
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi. 
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit. 
4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik. 

NOTA: untuk memasak pulut untuk serimuka ni..masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. kukuskan sehingga 30 minit. Keluarkan dan kacau rata..pastu tekan pulut dalam loyang yg mahu digunakan untuk kueh serimuka supaya mampat dan kemas..then baru masuk kan lapisan atas..

No comments:

Post a Comment