Friday 9 September 2011

udang goreng tepung

Bahan-bahan:
500 gm udang
350 gm tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
2 biji putih telur – pukul hingga putih 
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

1. Bersihkan udang, kopek kulit tapi tinggalkan bagahian ekor. Toskan.
2. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung ke dalam mangkuk. Gaul rata.
3. Buat lubang di tengah-tengah mangkuk tepung, tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau untuk diadikan adunan tepung yang pekat.
4. Masukkan garam diikuti putih telur. Kacau perlahan-lahan.
5. Panaskan minyak. Celup udang pada adunan tepung dan goreng hingga keemasan. 
6. Angkat dan hidangkan bersama daun salad, hirisan tomato dan sos cili jika suka.

No comments:

Post a Comment