kuah rojak buah
Bahan-bahan ( boleh makan byk kali, sesuai jika ada majlis yg ramai orang )
- 1 botol kicap lemak manis
- 1 botol petis
- 2 biji gula melaka (cairkan dulu pastu tapis)
- 1 keping belacan bulat melaka
- 1 pkt kecil asam jawa ( bancuh dengan air dulu. agak-agak je airnya)
- 1 genggam cili kering
- 1 genggam cili padi
- kacang tanah goreng yg diblender
Cara-cara
- blender belacan, cili kering dan cili padi
- masukkan semua bahan diatas kedalam periuk kecuali kacang tanah
- masak dgn api perlahan sehingga naik bunga gula. masa dalam 45 minit - 1 jam
- biarkan sejuk. ambil sedikit dan tambah kacang goreng semasa nak cicah buah. x blh campur sekali nanti kacang lemau dan kuah cepat rosak. simpan dalam peti sejuk, blh tahan hg 2-3bln
No comments:
Post a Comment