Friday 9 September 2011

kuah rojak buah

Bahan-bahan ( boleh makan byk kali, sesuai jika ada majlis yg ramai orang )

  • 1 botol kicap lemak manis
  • 1 botol petis
  • 2 biji gula melaka (cairkan dulu pastu tapis)
  • 1 keping belacan bulat melaka
  • 1 pkt kecil asam jawa ( bancuh dengan air dulu. agak-agak je airnya)
  • 1 genggam cili kering
  • 1 genggam cili padi
  • kacang tanah goreng yg diblender

Cara-cara

  1. blender belacan, cili kering dan cili padi
  2. masukkan semua bahan diatas kedalam periuk kecuali kacang tanah
  3. masak dgn api perlahan sehingga naik bunga gula. masa dalam 45 minit - 1 jam
  4. biarkan sejuk. ambil sedikit dan tambah kacang goreng semasa nak cicah buah. x blh campur sekali nanti kacang lemau dan kuah cepat rosak. simpan dalam peti sejuk, blh tahan hg 2-3bln

No comments:

Post a Comment