400 gm udang besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
1 sudu
Minyak untuk menggoreng
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 sudu makan madu (bancuh
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon /limau
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu makan kicap pekat
Cara penyediaan:
Gaul udang bersama serbuk kunyit, garam dan tepung jagung. Perap selama 10 minit. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
Kisar bawang besar bersama cili merah dan bawang putih.
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan
Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit
Masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul hingga mesra. Tutupkan ap
No comments:
Post a Comment