Friday 16 September 2011


KEK COKLAT 
Sumber FP K.Liza 

Bahan A 
250 gm butter 
250 gm gula perang atau kastor 
4 biji telur gred B 
1 sudu kecil esen vanilla 
250 ml susu segar 

Bahan B [ Ayak ] 
290 gm tepung gandum 
50 gm serbuk koko 
1 sudu kecil nescafe instant 
1 sudu besar baking powder 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 

Cara 
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla 
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar. 
4. Kacau rata dgn senduk kayu. 
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat. 


Coklat Topping 
1 cawan susu pekat 
60 gm butter 
50 gm serbuk koko 

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.

No comments:

Post a Comment