kuah yong tau foo
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 10 tangkai cili kering
- gula melaka atau kurozato
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis)
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
- sedikit ajinomoto
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment