n- Resepi Roti Paun Keluarga Diana
Assalamualikum. Dah sarapan ke? Kalau belum jom le sarapan...ada roti paun...org TRG panggil roti paung. Buat petang semalam....ada baki lagi sikit. Sungguh gebu dan sedap roti ini. Cicah teh atau kopi panas huhuhu...lagi sedap. Sekarang mood meroti tangah membara....rasa cam hari2 nak buat roti...tapi karang susah pulak badan pun naik dipam pam...Resepi dr Koleksi Resepi Pilihan Diana. Thanks ye berkongsi resepi.
Sumber: Koleksi Resepi Pilihan Diana
Bahan-bahannya (dpt 18 biji....bergantung pd saiz )
- 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
- 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
- ¾ cawan gula halus
- 1 paket (11 gm) yis
- 3 biji telur
- ¼ cawan mentega, dicairkan - pakai marjerin je...
- sedikit pewarna kuning - sy tak letak
Cara-caranya
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati. - sy pakai mixer
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(sy buat doh dlm 60 gm je)
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment