oti Paun Nekma
resepi mak mentua. paling senang dan mudah roti pun gebu
Created on : 14-03-2010
Bahan-bahan ( 2-3 loyang sederhana )
- 1 sudu kecil yis kalau nk cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.
- 1cawan air suam
- ½ cawan gula
- ½ cawan marjerin/butter
- Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
- sedikit minyak utk dilenserkan diatas roti
Cara-cara
- 1 cawan air suam dicampurkan yis biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedlm besen yg berisi gandum.
- Kemudian masukkan pula gula kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin/butter kedalamnya kacau sampai sebati.
- Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yg dah kembang kemudian bolehlah dibakar dgn kepanasan 180C selama 10-15minit dlm oven yg telah di panaskan terlebih dahulu.. gambar atas dah kembang tunggu nk masak tu
No comments:
Post a Comment