Friday 19 October 2012


MEE GORENG KABONARA

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 1 paket spaghetty
  • 1 tin cendawan butang - di hiris nipis
  • 1 bungkus kecil daging kisar
  • 3 ulas bawang putih - dikupas dan kisar halus
  • 3 sudu besar butter
  • i tin prego carbonara
  • 1/2 tin prego air - goncang bersama kesan baki sos yg masih ada dlm tin.
  • 2 liter air untuk merebus spaghetty
  • garam, black pepper, olive oil,

Cara-cara

  1. didihkan 2 liter air dalam periuk bersama sedikit garam dan 1 sudu kecil olive oil.
  2. sementara itu, cairkan butter dan tumiskan bawang putih yang telah dikisar tadi.
  3. Cndwn
     setelah kekuningan dan naik bau, masukkan hirisan cendawan dan gorengkan seketika.
  4. Dag
     masukkan daging kisar dan gaul rata masakkan sehingga air daging kering.
  5. masukkan garam secukup rasa dan gaul rata.
  6. Sos
     setelah air daging kering tuangkan sos carbonara prego diikuti dgn setengah tin air. - biarkan mendidih.
  7. Clr
     sementara itu setelah air mendidih, masukkan spaghetty. dan rebus untuk 5minit.
  8. Ts_spgt
     pastikan spahetty tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras. biasanya 10minit sudah memadai.
  9. Tos
     tutup api dan toskan spaghetty tadi.
  10. Wok
     berbalik kepada sos karbonara tadi. setelah mendidih cukup rasa, maka boleh lah dimasukkan spaghetty yg telah ditoskan tadi. gaul rata sehingga semua bahan sebati.
  11. Setelah sebati boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment