Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- Bahan A (Menumis):
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 1 ulas bawang putih - cincang
- 2 inci halia - diketuk
- Bahan B:
- 4 pot beras - basuh dan tos
- 1 kiub pati ayam - dilarutkan dalam air yg cukup utk masak nasi 4 pot
- 200 gram isi ayam - dihiris nipis
- 200 gram udang - dibuang kulit
- 200 gram sotong
- 1 biji cili merah - dicincang ( kalau ada capsicum merah & hijau lagi sesuai)
- 2 biji tomato - dicincang
- 3 sudu marjerin
- 2 sudu minyak masak
- 1 pokok daun sup - dicincang
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit (menggantikan saffron yg mahal dan susah nak cari)
- garam secukup rasa (biasanya 1-2 sudu teh dah cukup cantik)
- 1 biji kecil - limau kasturi/ limau nipis
Cara-cara
- Gunakan kuali, panaskan marjerin
- Goreng udang dan sotong. Angkat dan ketepikan dulu.
- Kemudian letak periuk di atas dapur, tumiskan Bahan A dengan minyak hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam. Kacau rata.
- Masukkan larutan kiub pati ayam, serbuk kunyit dan garam. Tutup periuk dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan beras, tomato, cili dan perahan limau. Kacau sedikit, tutup periuk dan biarkan ia sehingga masak. Pastikan api kecil.
- Apabila nasi dah masak, taburkan daun sup, udang dan sotong. Masakkan sekejap.
-
Akhir sekali bila dah masak, angkat periuk dan terus letak diatas meja. Bolehlah dihidangkan untuk seisi keluarga. Beginilah rupanya nasi paella bila dihidangkan atas pinggan...
- Nak lagi best, hidangkan dengan fresh oren / ribena...tengah-tengah hari kalau pekena memang...pergh...nikmat!
No comments:
Post a Comment