Tuesday 18 March 2014

TAKO JAGUNG
Bahan-bahan 

Lapisan Bawah :-
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung hoen kwee putih
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 1/4 cawan air
  • sedikit pewarna kuning
  • 1/2 cawan jagung cream / biji- Yatie guna jagung biji dlm tin, toskan airnya
Lapisan Atas/Dadih :-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee
  • 3/4 sk garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
  2. Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
  3. Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.
  4. Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
  5. Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.

No comments:

Post a Comment