Tuesday 18 March 2014

KEK RAMPAI KELAPA
Sumber Resepi : Chef Nor Aini Zakaria

Bahan-bahan :
250 gm mentega
230 gm tepung kek *
1 tsp serbuk penaik *
(* diayak - A)
200 gm gula kastor
50 gm kelapa parut kering
50 gm air susu
4 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Sedikit pewarna merah dan hijau


Cara membuat :

  1. Griskan acuan berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
  2. Kelapa parut kering dibahagi dua dan digaul dengan pewarna merah dan hijau. Biarkan ia kering sebentar.
  3. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
  4. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati. Masukkan asen vanilla.
  5. Kemudian masukkan bahan sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu.
  6. Masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi hingga rata.
  7. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment