Sunday 25 August 2013

resepi kuah yong tau foo

ahan-bahan: 
 
10 tangkai cili kering - kalau taknak pedas, boleh kurangkan.
1 keping gula melaka.
300 ml air
1 cm belacan 
1 1/2 sb tepung jagung + 50ml air. 
Sedikit bijan goreng.
Gula - jika perlu.
Minyak untuk menggoreng.
Sedikit kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk halus,  


Cara-cara: 
 
Cili kering dibasuh dan digoreng sehingga garing. 
Belacan dibakar sedikit.
Tumbuk/kisar bersama cili kering dan belacan tadi.
Di dalam periuk, masukan air dan gula melaka. Tunggu sehingga gula melaka larut.
Masukan cili kering dan belacan kedalam periuk.
Masukan bancuhan tepung jagung.  
Setelah agak pekat boleh la tutup api dan taburkan bijan goreng tadi.
Hidangkan yong taufu dan tabur sedikit kacang tanah yang telah dikisar tadi.

No comments:

Post a Comment